U gebruikt een verouderde browser. Ondervindt u problemen bij het openen van deze pagina, vragen wij uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken.

Challenges

Het congres is vormgegeven aan de hand van drie sectoren: zorg, techniek en circulariteit. Voor elk van deze sectoren hebben we, in samenwerking met een partnerorganisatie, een challenge opgesteld. Want hoe gaan deze sectoren van de krapte op de arbeidsmarkt nou kansen maken? In teams van 6 personen ga jij tijdens dit congres aan de slag met het vinden van een antwoord op dat vraagstuk. Met de methodiek van Design Thinking als leidraad en de begeleiders van STUDIO.WHY als ondersteuning. Op deze pagina vind je meer informatie over het vraagstuk per sector.  

 1. Zorg 
  Het personeelstekort in de zorg is groot: er staan ruim 50.000 zorgvacatures open. Een tekort dat de komende jaren nog verder zal toenemen. Ook in de ouderenzorg, doordat mensen steeds ouder worden. De vraag naar (langdurige) zorg en ondersteuning zal daardoor toenemen. Ook gaan de komende jaren veel zorgprofessionals met pensioen. Om met die druk van de groeiende zorgvraag en een krimpend aantal zorgverleners om te gaan moeten we buiten de gebaande kaders gaan denken. Tijdens dit congres gaan we met elkaar dan ook een nieuwe denkrichting inslaan. En daarom stelt ActiZ, de branchevereniging van ouderenzorgorganisaties, de vraag:

  Hoe kunnen we met iedereen die een ondersteuningsbehoefte heeft om aan het werk te komen, en te blijven, daadwerkelijk, duurzaam en waardevol bijdragen aan de ouderenzorg?

  Meer weten? In dit interview leren we de visie en drijfveren van ActiZ alvast kennen. 

 2. Techniek
  Techniek heeft de toekomst. Om de vele maatschappelijke transities waar we voor staan daadwerkelijk uit te kunnen voeren is die sector vaak de centrale speler. Maar daarvoor zijn veel mensen nodig – en die zijn er helaas lang niet altijd. In de sector zijn volop vacatures. Om daar een antwoord op te vinden, zijn op verschillende terreinen nieuwe initiatieven ontstaan. Voor het jaarplan 2025 staat de vraag centraal hoe nieuwe doelgroepen aan de slag kunnen in deze kansrijke sector. Daarom stelt de Industriecoalitie, een samenwerkingsverband van Bouwend Nederland, FME, Uneto-VNI en Koninklijke Metaalunie, de vraag:

  Hoe kunnen we werkgevers in de techniek en organisaties met aanbod van nieuwe doelgroepen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen en houden, zodat structureel meer mensen in deze sector aan het werk gaan?

  Meer weten? In dit interview leren we de visie en drijfveren van de Industriecoalitie alvast kennen. 

 3. Circulariteit
  De economie van de toekomst is de circulaire economie. Een economie waar grondstoffen hergebruikt worden en weer als basis dienen voor nieuwe producten. Nieuwe werkvormen en werksoorten zijn er te over, met veel mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. De instroom van nieuwe kandidaten blijft helaas nog achter. Dat terwijl de economie van de toekomst roept om extra medewerkers die de circulaire economie werkelijkheid maken. Daarom stellen BKN, branchevereniging van Nederlandse Kringloopbedrijven, en NVRD, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Reinigingsdiensten, de vraag:

  Hoe kunnen we (jonge) mensen met een ondersteuningsbehoefte een aantrekkelijk ontwikkelpad bieden in de circulaire economie, zodat deze doelgroep niets liever wil dan in deze sector te (blijven) werken?

  Meer weten? In dit interview leren we de visie en drijfveren van BKN alvast kennen. 

image