Cedris-lezing 2025 met Josse de Voogd: ‘Over verschillen, onbehagen en een plek voor iedereen?’

Moet je het systeem verbeteren voor de mensen die erin zitten of juist meer aandacht besteden aan de toegang voor de groep die er nu buiten valt? Die vraag stelt Josse de Voogd zichzelf en het publiek tijdens de Cedris-lezing op 18 februari 2025 in Theater Diligentia in Den Haag. De Voogd is onderzoeker en publicist van onder andere het boek ‘Atlas van Afgehaakt Nederland’ en heeft ervaring met het worstelen met beperkingen en de zoektocht naar een passende plek.

Veel mensen vallen tussen wal en schip, passen niet goed in hokjes en lopen vast in de bureaucratie. Daardoor bereiken goedbedoelde initiatieven vaak niet iedereen. Welke postcodeverschillen spelen mee in het realiseren van een inclusieve arbeidsmarkt? Hoe creëert de overheid scheidslijnen tussen mensen binnen en buiten het systeem? En wat zijn hiervoor mogelijke oplossingen? In deze Cedris-lezing combineert Josse de Voogd zijn ervaringskennis en onderzoekskennis om zo een spiegel voor te houden van wat een inclusieve arbeidsmarkt betekent. In deze video geeft Josse de Voogd alvast een voorproefje.

Rondetafelgesprek na de lezing

Na de lezing vindt een verdiepend rondetafelgesprek plaats onder leiding van dagvoorzitter Ruben Maes. Aan tafel schuiven aan:

  • Marianne van der Sloot: wethouder Den Bosch en voorzitter VNG-Commissie Participatie, schuldhulpverlening en Integratie
  • Marianne van den Anker: Ombudsman van Rotterdam-Rijnmond
  • Yasin Torunoglu: directeur Diamant-Groep in Tilburg

Met hun ervaring en expertise gaan zij in gesprek over de vraag hoe we een inclusieve arbeidsmarkt kunnen realiseren en welke beleidskeuzes daarvoor nodig zijn.

Over Josse de Voogd

Josse de Voogd is zelfstandig onderzoeker en publicist op het raakvlak van ruimte, politiek en samenleving. ‘Ongelijkheid’ en ‘diversiteit’ zijn actuele onderwerpen waarbij Josse zich, zowel professioneel als persoonlijk, betrokken voelt en nader onderzoekt. Samen met René Cuperus schreef hij de 'Atlas van Afgehaakt Nederland', over maatschappelijk onbehagen en bij wie en waar zich dit manifesteert.

De Cedris-lezing

Jaarlijks organiseren wij de Cedris-lezing om extra aandacht te vragen voor het maatschappelijke én economische belang van betaald werk voor mensen met een ondersteuningsvraag. Zien we jou ook op 18 februari tussen 14.00 en 16.00 uur in Theater Diligentia in Den Haag? Je bent vanaf 13.30 uur welkom voor een kop thee of koffie.